Zioła na przeziębienie

Przeziębienie i grypa nie są jedynie domeną jesieni i zimy. Wirusy powodujące grypę i przeziębienie rozprzestrzeniają się w zastraszającym tempie i łatwo się nimi zarazić. Dorosły człowiek choruje na przeziębienie średnio cztery razy do roku. Często aby poskromić wirusy wystarczy kuracja ziołowa lub leki oparte na wyciągach roślinnych. Warto jednak pamiętać, że sami nie jesteśmy w stanie rozpoznać czy mamy do czynienia z przeziębieniem, grypą czy infekcją bakteryjną, dlatego jeśli objawy (wysoka gorączka, ból gardła, głowy, itd.) nie ustają, należy zgłosić się do lekarza rodzinnego.

 

Kwiaty na pomoc!

ziołaJednym z podstawowych ziół, które pomagają zwalczyć przeziębienie jest lipa. A dokładnie napar z suszonych kwiatów lipy. Działa on napotnie, obniża gorączkę, działa przeciwzapalnie i antyseptycznie. Taka herbatka podana z miodem i cytryną łagodzi również podrażnienia błony śluzowej gardła. Innym naparem, który poradzi sobie z bólem gardła, jest zaparzona szałwia. Szałwii nie pijemy, a jedynie przepłukujemy nią gardło i jamę ustną. Niedocenianym, aczkolwiek świetnym lekiem są również kwiaty bzu czarnego. Napar obniża gorączkę, ułatwia odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w oskrzelach oraz uszczelnia naczynia krwionośne. W dobrych aptekach znajdziemy również herbatki, które zawierają w sobie różne zioła, uzupełniające się w działaniu.

 

A może inhalacja?

Świetnym sposobem na infekcję górnych dróg oddechowych są również inhalacje ziołowe. Zmniejszają one opuchliznę gardła, nawilżają drogi oddechowe, ułatwiając tym samym wykrztuszanie oraz łagodzą katar. Takie inhalacje bardzo łatwo przygotować samodzielnie w domu. Porcję ziół wsypujemy do miski, a następnie zalewamy wrzątkiem. Pochylamy się nad naparem, a głowę przykrywamy ręcznikiem. Gorącą parę wdychamy przez kilka minut. Zioła do inhalacji wybieramy w zależności od objawów. Na suchy kaszel sprawdzi się rumianek, na mokry tymianek, a na katar najlepsze są szałwia i rumianek. W aptekach można dostać również specjalne olejki do inhalacji wytwarzane z różnych typów ziół.